Tour de France 2009

4th of July cum ii place americanului sa-i spuna, 4 iulie cum ii spunem noi sau 4 juillet cum ii spun ei. O sa raman la ultima varianta deoarece astazi se da startul. Turul Frantei 2009, Marea Bucla sau simplu – LE TOUR – porneste astazi pentru a 96 oara. Cea mai prestigioasa intrecere ciclista, evenimentul care acapareaza an de an luna iulie si pentru care, nicio alta competite sportiva de anvergura nu este organizata in aceasta luna. Anul asta avem parte de:
– fix 3500Km;
– 21 de etape cum ne-am obisnuit;
– 2 zile de pauza;
– 20 de echipe;
– 180 de ciclicsti;
Pe langa toate acestea, nelipsitele peisaje din Franta dar si Spania, Italia si Elvetia. As sublinia Spania deoarece Barcelona este pe harta Turului in acest an.
Ca tot veni vorba de orase: Monaco este gazda prologului (primei etape pt nestiutori), un contratimp individual de 15,5 Km, prolog un pic diferit prin prisma catararii de categorie a 4a de la jumatatea lui (Km 7,5 mai exact).
Legat de etape, avem de urmarit 7 etape de munte (3 dintre ele cu finish in urcare), 3 contratimpuri (2 individuale si unul pe echipe) si vreo 10 etape de plat. Si daca ma intrebati unde este una atunci va spun ca este considerata etapa de munte mediu :P. Ca si highlights va recomand etapa 1 (azi, Monaco, contratimp individual), etapa 4 (7 iulie, Montpellier, contratimp pe echipe), etapa 6 (9 iulie, sosire Barcelona), etapa 18 (23iulie, Annecy, contratimp individual), etapa 20 (25 iulie, sosire Mont-Ventoux) si bineinteles ultima (26iulie), cu Camps-Elysees in prim plan.
Nu am precizat nimic de rutieri… Contador este considerat favoritul, dar sunt sigur ca toti ochii vor fi atintiti pe EL, Lance, care dupa incalzirea din Il Giro mai apare odata pe scena una a triumfat de 7 ori consecutiv (1999-2005).
In Romania, competitia va putea fi urmarita pe Europsort, comentata insa de cine nu trebuie 🙁

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *