EURO 2008 – Ziua 1

Dupa luni bune de asteptare, a inceput in sfarsit marele bal european. Sutele de ore de antrenament ale celor 16 echipe si milionele de vise ale suporterilor isi dau mana pentru a aduce in casele noastre specatacolul fazei finale a celei mai tari competitii inter-tarii din fotbalul mondial. Fara doar si poate un campionat eurpean ne arata o calitate mai ridicata decat unul mondial. E drept ca cel mondial ne arata o diversitate unica, insa daca vorbim doar de calitate atunci sigur aceasta Campionatul European de Fotbal este cuvantul ce l cautam.
Asadar, cu Austria si Elvetia gazde, cu 12 cavaleri ai fluierului gata sa puna in practica ultimele prevederi ale UEFA, cu Platini tremurand de emotie pentru primul regal fotbalistic de sub domnia sa, Elvetia si Cehia au dat startul. Sau mai bine zis Roberto Rosetti, playboy-ul italian al fluierului. BTW, mi au placut noile culori ale echipamentului de arbitru.
Asa cum era de asteptat, meciul a avut trac. Dupa atatea zile de antrenament, celor 2 echipe le-a fost mai frica sa nu greseasca decat sa ne arate ceea ce stiu.
Poate doar sutul lui Frey din primele minute ne-a facut pe noi telespectatorii sa speram la mai mult. Pacat ca elvetianul a fost rapus la jumatea bataliei. Elvetia cu el in teren poate ca avea o sansa in plus. (o mica paranteze aici: Streller nu a jucat mare lucru, iar inlocuitorul lui Frey,Hakan Yakin ar fi meritat sa fie titular).
Cam atat despre invinsi; sa trecem la invingatori. Cehii au intrat ca favoriti in meci, dar cred ca acest lucru l-am stiut doar noi. Absenta lui Rosicky se simte mai mult decat si-ar dori ei, iar Koller inca nu a stiu sa se intalneasca cu mingea. Tot greu a fost dus din nou de Ujfalussi, Cech a avut grija ca poarta sa ramane intacta, iar in atac, Sionko s-a luat la tranta cu flancul stang al apararii gazdelor.
A fost nevoie de o rezerva, Sverkos si un sut al acestuia mai degraba norocos decat f bine calculat pentru a face diferenta intre cele 2 combatante.
Asadar Elvetia – Cehia 0-1, iar regula cu gazdele care sunt primitoare se aplica din nou.

Al doilea meci al zilei a fost insa de alta factura. Cu Portugalia favorita clara in fata Turciei, dar cu ienicerii care au avut mai multe dorinta decat toate celelalte 3 echipe din Grupa A, partida a arata si destul forbal de buna calitate din partea ambelor echipe Vedeta lusitanilor , palyboy-ul lui Manchester United, adoratul publicului feminin si nu in ultimul rand magicianul balonului, Ronaldo a fost foarte bine inchis de fundasii turci asa ca nu am vazut la el mare lucru. Meciul a fost mai echilibrat decat o arata scorul ca dovada ca a fost nevoie de un fundas (Pepe)sa inscrie si de o rezerva (Raul Meireles) undeva prin minutele alea mari. 2-o pentru gazdele eurpeanului din 2004 si o rasuflare de usurare pentru Scolari.
Daca e sa fac un pronostic pt aceasta grupa…. Portugalia mai are nevoie doar de o victorie pentru a merge mai departe (Elvetia), Cehia la fel (inca nu stiu care e echipa pe care cehii o vor infrange), Turcia poate bate si pe elvetieni si pe cehii (ce e drept cu multa munca in cazul ultimilor), iar Elvetia va fi gazda care ar putea fi avantajata de forul eurpean nu de alta dar Austria chiar nu are fata :).
Bottom line, as merge pe Turcia langa Portugalia in sferturi insa nici Cehia sau Elvetia (in ordinea asta) nu arata ca niste echipe care sa mearga acasa.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *